Hamburger Hungaria Power

Hírarchívum

Vissza

Hamburger Hungária – Magyarország első számú papírgyártója

Hamburger Hungária – Magyarország első számú papírgyártója

2016. június 9.

Csúcstechnológiájú papírgyártás a legkorszerűbb termelőüzemben

A Hamburger Hungária Európa egyik vezető hullámalappapír-gyártója Dunaújvárosban üzemeltetett két papírgépével, melyek együttesen évente több mint 700 000 tonna barna hullámalappapírt állítanak elő – ez a Magyarországon gyártott papírkategóriák összességének közel 90%-a. A Hamburger Hungária termékeinek többségét – a teljes termelés mintegy 80%-át – közép-, kelet- és dél-európai piacokra exportálja.

A csúcstechnológiájú papírgyárat az ausztriai székhelyű Prinzhorn csoport építette ki 2006 és 2010 között és állította üzembe 2009 nyarán, összesen 280 millió eurós beruházással, melynek köszönhetően a korábban hagyományos technológiát alkalmazó dunaújvárosi papírgyártó üzem Európa egyik legmodernebb és legnagyobb papírgyárává vált, évi 85 milliárd forint termelési értékkel.

Környezetvédelem az újrahasznosításon alapuló termeléssel

A hulladékpapírból kiváló minőségű hullámkartont előállító új papírgyár létrehozása Magyarország egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházása, mivel lehetővé teszi a papírhulladék értékké alakítását ahelyett, hogy az a hulladékégetőkben vagy hulladéklerakókban végezné. A Hamburger Hungária kizárólag másodlagos alapanyagokból, pl. begyűjtött papírból állítja elő termékeit, így a természeti erőforrások kímélése mellett nagymennyiségű hulladék újrahasznosításával is szolgálja a magyar társadalmat.

A Prinzhorn csoport – magyar vállalatai, a Duparec és a Hamburger Hungária által folytatott – erőfeszítéseinek köszönhetően Magyarországon a papírhulladék 95%-ának újrahasznosítását sikerült elérni, mellyel a csoport jelentős mértékben járul hozzá Magyarország részéről az EU újrahasznosítási célkitűzéseinek eléréséhez.

Történet

A dunaújvárosi üzemben 1962-ben vette kezdetét a papírgyártás, egy szalmacellulóz-feldolgozó létrehozásával. 1966-ban indult be az első papírgép (PM1), mely lefektetette a mai papírgyártási komplexum alapjait Dunaújvárosban. A termelőüzemben jelentős bővítések történtek 1967-ben (PM2) és 1976-ban (PM3).

1990-ben kapcsolódott be a Prinzhorn csoport, mely kezdetben az akkoriban állami tulajdonban lévő dunaújvárosi papírgyár 40%-át vásárolta meg; majd 1995-ben sor került a vállalat teljes privatizációjára, amikor is a Prinzhorn csoport a vállalat fennmaradó 60%-át is megvásárolta a magyar államtól.

A jelenlegi vállalat, a Hamburger Hungária 2007-ben alakult – egyidejűleg az új korszerű PM7 papírgyártó gépnek otthont adó papírgyár alapkő-letételével. Az új papírgyár 2009. júliusi átadásának köszönhetően Dunaújváros immár Európa egyik legmodernebb és legnagyobb papírgyárának ad otthont. Az új PM7 papírgép közvetlenül a meglévő dunaújvárosi papírgép (PM3) mellett kapott helyet, és 100%-ban újrahasznosított papírból állít elő hullámkartont. A két gép megközelítőleg 800 ezer tonna hulladékpapírt hasznosít újra évente.

Papírgyártás Dunaújvárosban

A Hamburger Hungária jelenleg két papírgépet üzemeltet Dunaújvárosban: ezek a PM3 és a PM7.

A PM3 éves termelési kapacitása 200 000 tonna, munkaszélessége pedig 432 cm, míg a PM7 esetében ezek a számok 465 000 tonna, illetve 780 cm. Ezek a gépek az alábbi termékeket gyártják megbízható minőségben:

Tények és számok

Alkalmazottak száma: 550

Exportarány: 80% (160 millió euró)

Beruházások: 430 millió euró (az ausztriai székhelyű Prinzhorn csoport által)

Befektetések Dunaújvárosban

A Prinzhorn csoport tovább folytatja magyarországi műveleteinek megerősítésére irányuló törekvéseit: a Hamburger Hungária európai piaci versenyképességének fokozására és a fosszilis energiaforrásoktól való függés csökkentésére.

A Prinzhorn csoport az elmúlt időszakban 150 millió euró értékű beruházást hajtott végre a dunaújvárosi termelőüzemben egy biomassza üzemű integrált erőmű kiépítésével. Ezáltal a főként a régióból származó biomassza, valamint a papírgyártás során keletkező hulladék felhasználásával a dunaújvárosi létesítmény energiaigényét kedvező áron, hatékonyan lehet kielégíteni.

Az energiatermelés és felhasználás hatékonyságának nagymértékű fokozása és az áramszolgáltatóktól vásárolt energia manapság rendkívül magas költségeinek csökkentése révén ez a beruházás jelentősen erősíti a papírgyár piaci helyzetét. Az új erőmű az üzem önellátó képességét is fokozza a hő és energia biztosítása által, továbbá jelentős mértékben növeli a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát Magyarországon, hozzájárulva ezáltal a Nemzeti Cselekvési Tervben kitűzött célok eléréséhez és a vonatkozó EU-s kötelezettségvállalások teljesítéséhez.